Blog

Jocul te face mai inteligent

Imagine din atelierul "Cocos, nuci, alune si un cocotier minune

Imagine din atelierul „Cocos, nuci, alune si un cocotier minune

Inteligenţa este capacitatea umană de a înţelege noţiuni, sensuri şi de a rezolva probleme, de la cele mai simple, zilnice, până la cele complexe.

Există diverse forme de a fi inteligent, în funcţie de diversele aptitudini innăscute. Dar aceste forme nu se exclud între ele. Chiar dacă ne naştem cu anumite înclinaţii, cu anumite aptitudini care ne ajută să ne “specializăm” într-un anume sens, celelalte forme ale inteligenţei nu se exclud. Read more »

Imitaţia, ataşamentul şi explorarea – bazele inteligenţei

34Evoluţia copilului este influenţată de modul în care reacţionează părinţii faţă de comportamentele acestora, de modul în care copilul este “primit” şi oglindit, de acceptarea acestuia, reflectată ori prin dragoste, înţelegere, atenţie şi căldură ori prin respingere, reflectată prin ostilitate, răceală, indiferenţă.

O mamă depresivă sau indisponibilă va influenţa în mod diferit copilul faţă de o mamă prezentă şi pozitivă.

Comportamentul părinţilor poate fi :

  • permisiv, oferind copilului libertate de acţiune între limite acceptabile, lăsând copilului spaţiu de acţiune şi de dezvoltare;
  • restrictiv, care urmăreşte menţinerea unui control permanent asupra acţiunilor copilului, o stare de responsabilizare excesivă faţă de comportamentul şi acţiunile copilului.

În perioada 0-3 ani, relaţia dintre părinte şi copil este caracterizată de existenţa a trei note dominante: imitaţia, ataşamentul şi explorarea. Read more »

Activităţi şi jocuri ale copilului

7 motive pentru care copilului tău i-ar plăcea la noi

articolDupă vârstă de 2 ani, copilul începe să îşi mobilizeze din plin toate resursele intelectuale şi imaginative. Viaţa afectivă nu mai are caracterul impulsiv al primei perioade, ci se transformă în sentimente diverse şi nuanţate, manifestate în relaţiile cu ceilalţi dar şi în creaţii, vise şi jocuri. Copilul descoperă lumea şi caută mereu explicaţii şi experienţe noi.

Este necesar ca adulţii să îl ajute pe copil să execute sarcini adecvate vârstei sale, în scopul de a se simţi capabil. Admiraţia adulţilor care urmăresc progresele copiilor şi reuşita sarcinilor, mândria acestora, sunt bazele unei personalităţi puternice şi încrezătoare. Împins de intensitatea sentimentelor sale, copilul caută mijloace pentru a le exprima şi are nevoie de condiţii adecvate, bune, pentru a le conştientiza şi a le sublima. Read more »

Bine aţi venit la noi, la Tăpuşele!

Tăpuşele, tăpuşele,

Mititele, frumuşele,

Tăpuşele mamei,

Tăpuşele tatei,

Tăpuşele, tăpuşele,

Frumuşele, mititele,

Tăpuşele mie,

Tăpuşele ţie,

Tăpuşele, tăpuşele,

Mititele, hărnicele,

Bucuria palmelor,

Veselia mamelor.