Teatrul şi creaţia plastică sunt instrumente minunate în acest sens. Bucuria reciprocă a părintelui care îşi admira copilul în timp ce execută o creaţie şi a copilului care simte mândria părintelui şi petrece timp de calitate în compania acestuia, sunt modalităţi generoase de a depăşi această perioadă dificilă şi definitorie de creştere.

Activitatea principala a copilului constă în joc şi în a imagina lucruri. Sentimentele puse în joc sunt cât se poate de reale, copilul găsind astfel o modalitate de a se exprima pe sine.

Visul cu ochii deschişi este un fapt constant la această vârstă, copilul petrecându-şi timpul imaginând poveşti despre eroi şi lumi bizare în care totul este posibil. Reveriile lui sunt legate atât de viaţa cotidiană, cât şi de o lume extraordinară în care eroii sunt înzestraţi cu puteri magice. Aceste reverii transpun sentimente adânci, ambiţie, dorinţă, dragoste, cruzime, ură, nevoia de a domina, de a distruge, sentimente care există în fiecare dintre noi şi care sunt exprimate în acest fel, sub o formă acceptată de cei din jur.

Perioada 2-6 ani, este perioada în care copilul adoră să asculte poveşti care îi amintesc de viaţa cotidiană, cu eroi-oameni, obiecte sau animale care au sentimente care îi sunt familiale. Faptul că un adult îi prezintă aceste poveşti, crează un moment important de comuniune şi de încredere.

Copiii iubesc magia pentru că este o cale prin care şi el însuşi poate avea însuşiri care să îl ajute să adapteze realitatea după propriul plac, care poate schimba nefericirea în fericire şi care poate să însufleţească obiectele sau animalele.

Copilului îi plac jocurile în care imită activităţile adultului, este doctor, constructor, educator, îngrijitor. În cursul acestor jocuri îşi dezvăluie admiraţia faţă de lumea adulţilor, învăţând să se pună în locul acestora, imaginându-şi că este un om mare.Copiii sunt curioşi în legătură cu ceea ce îi înconjoară, privesc, ascultă, contemplă. Explorarea mediului  este o sursă de plăcere dar şi de independenţă, un moment în care copilul poate scăpa de sub observaţia şi grija părintelui.

© Copyright Tăpuşele.ro 2013